Voorbeschouwing C-klasse IFKS

De poule des doods, zo wordt er nu al gesproken over de C-klasse. Waar normaliter van te voren al redelijk bekend is welke drie schepen de overstap zullen gaan maken naar de B-klasse is op dit moment nog niks zeker.

Het is misschien niet het beste instapmoment voor ’t Swarte Wief, maar misschien juist ook wel. Er is één topfavoriet voor de zege dit jaar in de C-klasse: de Oude Zeug, vorig jaar nog geschipperd door Arend Wisse Boersma, uitkomend voor de Gerdyk. Ze promoveerde tweemaal op rij en zou dit jaar in de A-klasse van start gaan, ware het niet dat ene Ulbe Zwaga het schip overkocht. En zoals de regels zijn, moet het schip opnieuw beginnen en mag de Boer dit jaar met de Swan fan Donia gewoon van start in de A-klasse. Ulbe Zwaga, waarschijnlijk gaat er een belletje rinkelen….. Ulbe Zwaga: de niet geheel onomstreden schipper die geschorst werd door de SKS en de laatste schipper was die het skûtsje van Leeuwarden tot succesen wist te brengen. Je zult het maar treffen.

De Gebroeders Los kregen vorig jaar een conflict met de eigenaar van het schip de Grutte Pier, een kampioenschip en altijd in de top van de A-klasse terug te vinden. Maar de Los Boys hingen hun roer noodgedwongen in de wilgen. Nu komt veehandelaar Lucas Bouma terug met het vermaarde schip in de C-klasse. Het wordt spannend.

De Yde, vorig jaar promoveerde deze naar de A-klasse, een schip die onder Lolle Schakel jaren lang in de grote A-klasse vertoefde. Vorig jaar zeilde Wytse Bandstra op dit schip, maar het schip wordt nu door Noortje Goedhart geschipperd. Weer een schip die zich eerder al heeft bewezen mooi is dat.

Waldwiif, ja zeker nog een wiif en nu met twee i’en. Ook wel bekend als de Driuwpolle, en driuwen dat dit schip wil! Voer enkele jaren in de A-klasse met Kees Jonker en er wordt van gezegd dat dit één van de snelste schepen is in de vloot. Ditj aar vaart de nieuwe eigenaar Tim Roosgeurius mee. Deze kennen wij nog uit de a-klein toen hij vaak achter in te vinden was met de kleine Doeke van Martena. Leuk zo’n Wiif, het wordt alsmaar spannender.

Huzum heeft een nieuw schip, bijna kochten zij het Waldwiif maar Tim was hun voor. Zij kochten daarom een ander snel schip: de Sûn en Wol die geen windeieren opleverde. Het oude schip start in de C-klasse met de toepasselijke naam de Sinnekening. Of wij er veel van moeten verwachten weten wij niet. Veertiende worden zij niet dit jaar, want er zijn maar 13 schepen in de C-klasse.

Het kikkertje, oftewel de Elisabeth was een schip die in de a-klein voor verassingen kon zorgen op verschillende wedstrijddagen, niet in het minst vanwege hun ervaren schipper Bas Krom. En ook nu zal hij weer in ons vaarwater zitten, en niet met zomaar een schip. De Verwisseling verkeerde jarenlang onder Martin Vlasbloem in de A-klasse en bewees hier een snel schip te zijn, tel daar nu een schipper als Bas Krom bij op en een nieuwe kaper is op de kust.

Dan de andere skûtsjes:

Ons “familielid Henk Frankena zeilt op het Abbegeaster skûtsje, van dezelfde werf als de onze. Veel succes heeft Frankena niet gehad met zijn schip, hij werd roemloos laatste in de B-klasse waar hij het jaar ervoor nog naar toe promoveerde vanwege vele schipperswisselingen.

Cees Riezebos vaart met de Nooit Volmaakt, een schip dat aardig is afgezakt door de jaren heen. Het kwam meerdere malen in de A-klasse uit maar degradeerde iedere keer gelijk. De C-klasse lijkt wat beneden haar niveau en zij zullen er alles opzetten om te promoveren.

Jitske Visser, is één van de drie vrouwen in de C-klasse. Zij komt ditmaal uit met voormalige SKS-schip de Swan fan Donia, een schip wat voor Langweer vaak teleurstelde. Het is nu Jitskes beurt om te laten zien of het skûtsje nog in staat is om zich te bewijzen.

Dan is er de Oant Moarn, een schip die weinig potten heeft gebroken en vaak onderin de C-klasse te vinden is. Dit jaar hebben zij een nieuwe schipper: Anne Wil Boterman die met veel enthousiasme zal trachten de weg naar boven te vinden.

De Galamadammen van Micheal Boxum, een schip dat al jaren in de onderste regionen van de IFKS vertoeft. Of er dit jaar de weg naar boven wordt gevonden valt te betwijfelen in deze poule des doods.

Ten slotte is er nog het schip Gerrit de Vries, gevaren door Gerrit de Vries, die het overnam van Johannes de Vries. Het schip bivakkeert ook al jaren onderin de IFKS, misschien kan Gerrit er meer mee.

Dan zouden wij nog bijna iemand vergeten, net als de IFKS in hun magazine, maar er is nog een schip. It Swarte Wief, een nieuw schip, een feniks die herrijst uit haar as, een schip wat nog nooit een wedstrijd voer. Jarenlang hard werken aan een groot uitgevallen badkuip en een grote investering met dank aan sponsoren en donateurs wisten dan niet de media te halen. Maar we zijn er klaar voor, zo goed als het kan. Een korte voorbereidingstijd en slechts één wedstrijddeelname (in een wel heel klein veld) laat ons misschien nog in het ongewisse. Dat het schip capaciteiten heeft is wel duidelijk, of wij er gelijk kunnen meedoen in de bovenste regionen valt nog te bezien. De C-klasse zal een harde leerschool zijn maar wij kijken er reikhalzend naar uit. Misschien kunnen wij voor een verassing zorgen, misschien voor een teleurstelling, maar de wil is er, wij zijn gebrand om iets te laten zien!

Mijn voorspelling

Favorieten: De Oude Zeug – Grutte Pier – De Verwisseling

Outsiders: Waldwiif – De Yde

Middenmoot: Nooit Volmaakt – Sinnekening – Abbegeaster skûtsje – Swan fan Donia

Kelder: Gerrit de Vries – Galamadammen – Oant Moarn

Feniks: It Swarte Wief