Wat heeft een dorp als Tijnje nu met skûtsjesilen zullen sommige onder ons nou denken. Tijnje was vroeger een laagveenkolonie en voor het afvoeren van turf waren waterwegen nodig. Deze ontstonden in de negentiende eeuw. Tijnje was omgeven van vele wateren met een drukke vaart. Hieronder bevonden zich ook skûtsjes. Op een schilderij die volgens sommige het 19de eeuwse Tijnje zou moeten voorstellen wordt een waterweg getoond met hierbij een skûtsje. In het begin van de twintigste eeuw waren er ook twee skûtsjes die door twee ondernemers werden aangeschaft. Na de tweede wereldoorlog verdwenen de wateren in Tynje om deels plaats te moeten maken voor een rondweg om het dorp. Hiermee verdween ook deels de identiteit van het dorp. Een identiteit die in 2008 weer een beetje wordt teruggehaald door de aankoop van een skûtsje.

In de zomer van 2007 ontstond binnen een actieve groep van vrienden in De Tynje het idee om te gaan skûtsjesilen. Bij navraag bleek hier een aantal mensen zeer serieus in geïnteresseerd te zijn.  Om het “gevoel” te krijgen werd daarom al snel een middag skûtsjesilen geboekt. Het enthousiasme was bij een deel zo groot dat er werd besloten om een bijeenkomst te houden met mensen die in potentie wilden meezeilen. Een deel van de deelnemers had al veel ervaring met organiseren en samenwerken via hun jarenlange ervaring in het succesvolle combinerace-team van het dorp.

Naast het deel dat afkomstig was uit het combineteam waren er ook anderen uit de kenniskring aanwezig die enthousiast waren over het idee: het Tynster Skûtsje Project werd gelanceerd. Een plan van aanpak werd gemaakt en de zoektocht naar potentiële skûtsjes begon. De groep meende al snel een skûtsje te hebben gevonden in de “Bruine Beer” een skûtsje uit de klasse A-klein. Helaas bleek op dit skûtsje al een optie tot koop te zitten. Hierna werd de aandacht gefocust op enkele andere skûtsjes maar dezen bleken of niet haalbaar of niet te passen binnen onze visie.

De zoektocht leek op een dood spoor te zitten totdat de eigenaar van de Bruine Beer contact met ons opnam met de melding dat het skûtsje weer te koop was. Ondertussen werd gekeken naar de naam van het skûtsje. Na een lange vergadering werd de naam ’t Swarte Wief gegeven aan het skûtsje. Voor informatie hierover kunt u hier klikken. Het skûtsje wordt in de vaart gehouden en voor deelname aan wedstrijden klaargemaakt via “Stichting Behoud Tynster Skûtsje”.  Met het skûtsje zal de bemanning deelnemen aan wedstrijden van de IFKS vanaf 2008.

oudtijnje
  Negentiende eeuws schilderij welke Tijnje zou moeten voorstellen.