Goede afsluiter Lemmer 2

Laatst dag van deze toch wel iets teleurstellende IFKS week. We gaan deze dag natuurlijk weer voor een podiumplek om toch onze laatste IFKS wedstrijd in de kleine a goed af te sluiten.Er staat een windkrachtje 3 met uitschieters naar 4 en soms iets meer. De wind is zeer schifterig waar we eigenlijk deze heel week al mee te maken hebben. Deze keer zal een windschifting eindelijk eens een keer goed voor ons uitpakken.

De start is redelijk al hoewel we aardig in de verdrukking zitten, we worden dan ook gedwongen de lay line met een stuurboordslag aan te zeilen. We dienen vroeg “te klappen” voor de Elisabeth vanwege een bakboord / stuurboord situatie en komen krap bij de ton uit. We zouden de ton met een opsteker net ronden echter worden we gehinderd door de Elisabeth na een lichte schamper worden we op de ton gedrukt. De Elisabeth geeft zijn fout toe en draait een rondje, er zijn echter 2 andere skûtsjes welke de rode vlag hijsen omdat zij voorgaande situatie gemist hebben en ze alleen zagen dat we volop de ton lagen. Klaas Jansma roept in zijn radioverslag zelf dat we beter op kunnen houden aangezien we de ton meters mee slepen.

We zetten natuurlijk door en gaan vol in de aanval om onze 6de positie welke we bij de bovenste ton hebben te verbeteren. Door de schiftende wind gaat dit niet eenvoudig de ene keer liggen we 4de en de andere keer weer 6de. De laatste slag kiezen we voor de stuurboord ton van de gate, de hele wedstrijd al de mindere ton echter om te aanvallen kiezen we voor een andere slag dan de voorliggende skûtsje. Deze slag pakt verassend goed uit we kunnen bijna in 1 keer van de beneden ton naar de hoogste ton zeilen, we pakken nog bijna de 2de positie, maar eindigen uiteindelijk als 3de achter de ver voorliggende Sn en de net voorliggende Avontuur. Daarna nog even naar de protestcommissie vanwege de rode vlaggen er worden echter geen protesten tegen ons ingediend zodat we ons protest tegen de Elisabeth ook niet door hoeven te zetten, een podiumplek op de laatste dag is dus een feit, al met al een leuke afsluiter van deze IFKS week.