Swarte Wief zesde in eindklassement

Vandaag vond de tweede wedstrijd op Lemmer plaats. Deze finalewedstrijd van de IFKS zou gaan uitwijzen of ’t Swarte Wief zich kon handhaven op de vierde positie. Dat dit een moeilijke opgave zou zijn was vooraf wel duidelijk aangezien de snelle Avontuur van Sietse Broersma gisteren door een straf vlak achter ons was geraakt.Onze andere naaste concurrenten waren de Trije Doarpen en Eelke Boersma van de Hoop op Zegen. Stiekem werd er ook naar boven gekeken naar de Engelina Smeltekop, door een klein wondertje zouden we ook hun nog kunnen voorbij steken. Na een goede start op deze warme dag met een veranderlijke meestal zwakke wind werd de eerste ton gerond op een positie welke ideaal was voor het klassement. We lagen als derde voor al onze concurrenten en de Engelina Smeltekop. Deze ging ons echter al snel voorbij evenals de snelle Avontuur. Al snel was duidelijk dat de voorste schepen snel op ons uitliepen terwijl de wind steeds afnam.

Zo nu en dan kwamen er enkele mooie vlagen langs waarvan alle schepen optimaal probeerden te profiteren. Dit leidde tot enkele prachtige duels op het water waar een ieder zijn eigen koers koos. Een sterk zeilende Lytse Earnewaldster kwam ook snel opzetten en leek ons voorbij te gaan. Door de schiftende wind werd de koers ook veranderd en moest ook hier weer op worden ingespeeld. Uiteindelijk kwamen we in het laatste rak richting de finish. Eelke Boersma, de Trije Doarpen en ’t Swarte Wief kwamen in een prachtige strijd terecht richting de finish. Mocht ’t Swarte Wief ze allemaal achter zich houden dan was een vijfde plaats vastgesteld. De snelle Hoop op Welvaart was inmiddels al een poos gefinisht en naast het duel met de andere skûtsjes ontstond ook een race tegen de klok. Om te klasseren is het noodzakelijk om binnen twintig minuten na de nummer één binnen te komen.

Op enkele scheepslengtes van de finish werd duidelijk dat ’t Swarte Wief de strijd met haar concurrenten ging winnen en daarmee een vijfde plaats in het klassement te bewerkstelligen. Maar vlak voor de finish voltrok zich het doemscenario, de finish werd er uitgehaald vlak voor de Lytse Earnewâldster waarmee onze vijfde plek in zowel het dagklassement als het eindklassement verdween. Vandaag dus geen klassering, in het eindklassement is de zesde plaats na berekenen van aftrek behaald. Voor vandaag een kleine teleurstelling maar in het algeheel is de bemanning en stichting tevreden over resultaat. ’t Swarte Wief behoort nu eindelijk tot de subtop en heeft een schip dat mee kan doen om de prijzen en haar eerste op Stavoren heeft binnengehaald met een keurige tweede plaats. Tijdens het naseizoen zal volop worden gestreden om de prijzen en voor volgend jaar hopen we de stap naar de top te kunnen maken.