’t Swarte Wief vijfde op Tsjûkemar

Vandaag heeft ’t Swarte Wief een mooie strijd gestreden onder snel wisselende omstandigheden op het Tsjûkemar bij Echtenerbrug.

Na eerst de mast te hebben gestreken, om onder de A6 snelweg door te kunnen, en deze vervolgens weer rechtop te zetten maakte de bemanning zich klaar om in te zeilen. Net als vorig jaar, mocht gastheer van ’t Swarte Wief Christian Veenstra mee als bemanning aangezien vaste bakboord zwaardenman Harm de Jong afwezig was. Op dat moment stond het zonnetje mooi aan de lucht en was er maar amper wind te ontdekken op het Tsjûkemar en werd er gekozen om met de lichtweer-fok te starten. Deze start verliep erg goed voor Jaap Hofstee die mooi hoog in het veld lag echter was deze start algeheel vals en volgde er dus een herstart. Op dit zelfde moment haalde de wind behoorlijk aan en werd er tijdens het 10 minutensignaal voor de herstart besloten om de fok te wisselen. Ondanks dat dit zeer voorspoedig verliep waren we iets te laat bij de startlijn maar werd deze wel met volle snelheid gepasseerd. De koers was het zelfde als de eerste start en zo kon ’t Swarte Wief met één lange bakboord slag de bovenste ton ronden, dit gebeurde als 7de. De voorsprong van de voorste skûtsjes slonk al behoorlijk in het halfwindse rak. In het tweede kruisrak werd er wederom besloten om voor één lange bakboordslag te gaan welke goed uitpakte en de bovenste ton werd als 4de gerond. Op dit moment werd de kop aangevoerd door de SB direct gevolgd door de Sn. en op de derde plaats lag de Hoop op Zegen.

Na het voorwindse rak lag Jaap Hofstee al dicht op de nummer 3 en werd de aanval geopend. De Hoop op Zegen koos voor de lange slag en Jaap koos voor een tussenslag welke bij de bovenste ton goed leek uit te pakken. ’t Swarte Wief kwam stuurbord aan bij de ton waarbij we er voor kozen om voor de Hoop op Zegen langs te sturen die bakboord lag. Volgens schipper Eelke Boersma van de Hoop op Zegen was deze ruimte er niet en volgde er een protest. Na een paar woorden wisselingen over en weer kozen wij eieren voor ons geld en draaiden wij een strafrondje om zo het protest ongedaan te maken. Tijdens dit draaien ging nummer 5 de Nieuwe Zorg (AA) van André Wiersma over ons heen waren wij dus vijfde. Door tactisch goed defensief zeilen van de Nieuwe Zorg lukte het Jaap niet om langzij te komen. De finish was nog wel erg spannend maar werd nipt in het voordeel beslecht door de Nieuwe Zorg.

’t Swarte Wief is dus als 5de over de finish gekomen een resultaat waar we uiteraard erg blij mee zijn. Al de gehele week blijkt dat we onder alle omstandigheden mee kunnen komen met de voorsten in de strijd en het algemeen klassement. De subtop ligt echter erg dicht bij elkaar dus kan het nog alle kanten op. Eén ding is zeker de bemanning is super scherp en strijdbaar en maakt zich al weer op voor Lemmer I waarbij we terugkeren op het IJsselmeer.