Geen prijs voor ’t Swarte Wief op Lemmer

Deze vrijdag leken de weersomstandigheden ideaal voor ’t Swarte Wief. Een matige wind en zonnetje gaven in de ochtend goed voortekens voor een mooi resultaat in de Lemster Baai. Een vol volgschip zag echter dat de wind aanhaalde. ’t Swarte Wief moest het zeil daarom reven.

De start verliep voor ’t Swarte Wief uitstekend, ’t Swarte Wief pakte gelijk een derde plaats, achteraf bleek dit een tweede plaats aangezien de Avontuur vals gestart was en uit de wedstrijduitslag werd geschrapt. Vanaf deze gunstige positie was het een kwestie van lijfsbehoud. Bij de bovenste ton werd ’t Swarte Wief licht gehinderd door de Hoop op Welvaart welke hierna een protest van onzer zijde kreeg. Hierop besloot hij zijn straf te nemen en leken wij voorlopig van dit snelle schip af. Na twee ronden nam de wind echter af en moesten de reven uit het grootzeil worden gehaald. Dit leidde er toe dat de snelle Hoop op Welvaart en de Hoop op Zegen ons passeerden. Vervolgens werd er in het voordewindse rak een knap duel uitgevoerd met de Hoop op Zegen en de Trije Doarpen welke bij de ton werd beslist in ons voordeel.

Bij de volgende ton gaven we het echter door een ongelukkig fout uit handen en besloten we om onze straf te nemen voor het hinderen van Eelke Boersma. Hierdoor zakten we sterk terug en werden we ook nog eens gepasseerd door de Engelina Smeltekop, die een slechte dag kende. Ook de Lytse Earnewâldster ging ons voorbij en een deceptie leek in de maak. De bemanning wist ze echter te herpakken en wist vlak voor de finish Sjoerd Kleinhuis’ zijn schip nog voor bij te steken. Door de diskwalificatie van de Avontuur werd er toch nog een zesde plaats bereikt, waar er toch meer in had gezeten. Desondanks stegen we wel een plaatsje in het klassement die nu erg spannend is. Er is voor ons nog een kleine kans op een derde plaats in het eindklassement, maar we kunnen evenzogoed nog zevende worden. Uiteraard gaan wij morgen met volle moed strijden om een goede eindklassering.

Voor alle fans die morgen vanaf het strand onze verrichtingen zullen gadeslaan en hierna nog de bemanning persoonlijk wil zien is er de mogelijkheid om dezen na de finish van de Grote A-klasse te begroeten in de haven van Lemmer. Het volgschip de “Ortolan” bevindt zich ergens aan de Vuurtorenweg van Lemmer.