Heeg: verdienstelijk gestreden

’t Swarte Wief heeft tijdens de slotdag van het IFKS-seizoen tijdens twee wedstrijden zeer verdienstelijke prestaties bewerkstelligd. Met een wind die tussen de 3 en 5 schommelde werd om half 11 de eerste wedstrijd gevaren.

De A-klein was met 12 schepen vertegenwoordigd. De start verliep voor ons ronduit dramatisch. Door onduidelijkheid kregen we pas laat door wanneer het startsein zou vallen. Hierdoor kwamen we als laatste over de startlijn. Een inhaalslag moest er plaats vinden. Eerst werd het schip van Koos van Drunen voorbij gezeild tezamen met de Doeke van Martena. Hierna het “kanon” en vervolgens vond er een mooie strijd plaats met de Noarderling. Dit schip eindige tijdens de IFKS in het klassement boven ons maar wij hadden hen in Lemmer al eens geklopt. Ook nu lukte dit net door enkele prachtige slagen en goed samenwerken van de bemanning. Resultaat: achtste.

Om half drie startte de tweede wedstrijd: nu was onze start wel goed. Onze slag liep echter ongunstig af omdat de wind afnam waar wij zeilden. In de tweede ronde kozen we daarom een andere slag maar ook hier gebeurde weer hetzelfde waarmee we plaatsen verloren. Desondanks lagen we op de achtste plaats. Achter ons lag de SH: die ’s ochtends nog zevende was geworden. Voor ons voer de Noarderling met wie wel graag wilden duelleren maar die toch enige afstand had genomen. Nu wisten we echter wel goede windvlagen te pakken en kwamen we steeds dichterbij de Noarderling. In de één na laatste ronde wisten we hun in te halen waarna we al snel uitliepen. Meer dan een zevende plaats zat er echter niet in omdat de tegenstanders te ver weg lagen. Het resultaat van deze wedstrijd was dus een zevende plaats, dit was ook onze plaats in het algemeen klassement.

Naast de uitslag was het ook belangrijk dat dit de eerste keer was dat Jaap de gehele tijd achter het roer zat tijdens een echte wedstrijd. Hij werd zo nu en dan bijgestaan door onze vervangende adviseur Pieter. Voor de gehele bemanning was dit uiteraard ook een zeer leerrijke ervaring. Vandaag was tevens de laatste dag dat er met het skûtsje in deze vorm wordt gezeild. Het schip wordt namelijk de komende maanden verlengd, vertimmerd en lichter gemaakt.