Harde wind werpt vruchten af in Lemmer I

Gisterochtend hingen er donkere wolken boven Lemmer. Om 11 uur onder harde wind en regen vaarden we af richting het wedstrijdveld.

Het eerste wat we zagen waren skûtsjes die vervaarlijk scheef in de wind hingen en toen we nog beter zagen viel ons ook op dat er al één skûtsje uit de B-klasse op zijn zij lag. Bovendien nam de wind zelf nog iets toe. Harde wind konden we zeker gebruiken, maar dit ging wel wat ver. Al snel werd besloten om het zeiloppervlak te verkleinen door alle reven er in te zetten.

Toen het startschot klonk om 12 uur zaten we er goed bij. Eén skûtsje was te vroeg bij de start en keerde, een ander skûtsje dat ook te laat was bleek ook te vroeg te zijn maar vaarde wel door waardoor ze later gediskwalificeerd werden. Wij lagen vlak naast de Engelina Smeltekop en lagen daarmee bijna eerste. Bij de eerste ton was de Smeltekop ons al voorbij en werden we tweede. Het was hard werken op het skûtsje om alles overeind te houden en goed te sturen. Twee skûtsjes zagen zich genoodzaakt om het veld te verlaten waaronder ook Le Poole. Voor de wind moesten we uiteraard weer wat plaatjes inleveren waardoor we uitkwamen op een zesde plaats. Toen we ook nog problemen kregen met het tuig, moesten we alsnog twee plaatsen inleveren. Dat alles niet zonder gevaar was bleek wel toen ons bemanningslid Oene bijna overboord sloeg en dat op het voordek menig gevaarlijk naar beneden schoof bij een krachtig windvlaag in de zeilen.

Uiteindelijk finishten we als achtste in Lemmer waarmee we nu dan het beste resultaat van de Bruine Beer hebben overtroffen met de wetenschap dat er nog meer in had gezeten. Morgen hopen we op een sterke windkracht 4, dus een sterke wind maar wel beter stuurbaar en de verwachtingen zijn er dat dit gaat uitkomen. In het klassement staan we nu achtste en zijn we dus uitgelopen op Le Poole die laatste werd in Lemmer. De Noarderling werd echter vandaag zesde en het zal erg moeilijk zijn om deze nog in te halen. Hiermee is het nu al bijna zeker dat we morgen als twaalfde de IFKS afsluiten.