Swarte Wief zet stijgende lijn voort, maar concurrentie zit niet stil

Met de vierde wedstrijd bij Sleat werd vandaag de tweede helft van de IFKS-week ingegaan. De eerder voorspelde windkracht zag er veelbelovend uit om de gister ingezette stijgende lijn voort te zetten. Desondanks bleek al in de vroege ochtend dat er toch meer wind stond dan gehoopt was.

De bemanning was, op één na vandaag, weer intact en ook het lierenduo stond er een stuk fitter op dan gisteren. Een kleine veertigtal gasten zagen dan ook dat alle ingrediënten voor een mooie wedstrijd aanwezig waren.

De start ging vandaag in één keer goed zonder grote windschiftingen waardoor om half drie exact de wedstrijd kon aanvangen. It Swarte Wief koos wederom voor een startpositie niet te ver van het startschip. Echter waren zij niet de enige hierin en zoals Gjalt de Jong placht te zeggen, viel hun “útskiten wyn” ten deel, van onder andere de Westenwind. De beste start was voor de Lytse Lies zou blijken, welke als eerste de bovenboei rondde. Deze veelvuldige winnaar, die tot nu toe een belabberde IFKS beleefde en achter ons in het klassement stond, was niet de enige van onze concurrenten welke een goede dag beleefde. Ook de Striidber voer richting de voorste regionen.

Er was dus alles aan gelegen om ook een goede klassering te bewerkstellingen. Bij de bovenboei rondden Jaap en bemanning als tiende, op zich geen slechte start, maar gezien de prestaties van de concurrentie was het geen overbodige luxe om op jacht te gaan naar een betere positie.

Er volgde een duel met onder andere de Redbad en prompt wist ’t Swarte Wief al vlot twee plaatsen te pakken. Hierna stokte echter de opmars. Er werd op de grote Olympische baan, niet voor het eerst deze week, de strijd met de Verwisseling van Bas Krom aangegaan. Niet alleen naar voren moest worden gekeken want ook de Waaksdom van Ulbe Zwaga en de slecht gestartte Wytse Heerschop hijgde ’t Swarte Wief in de nek. Pas in het allerlaatste rak richting de finish werd het pleit beslecht in het voordeel van ’t Swarte Wief, en werd evenals de dag ervoor een positie gewonnen ten opzichte van de Verwisseling.

Dit resulteerde aldus in een zevende plek , de beste klassering tot nu toe. Dit kon uiteraard op tevredenheid van de verscheidene toeschouwers rekenen, wat deze klassering uiteindelijk waard is, met een verrassende eerste plek van Zijsling en een tweede van Ton Brundel zal de rest van de week moeten uitwijzen.