Gehavend Swarte Wief toont herstel op Heech

Op een zonovergoten Heegermeer beleefde de bemanning van ’t Swarte Wief een betere middag Dan de voorgaande dagen. Met een noodgedwongen bemanningswisseling werd de gewenste aansluiting in de middenmoot gevonden. De middag begon enigszins verlaat toen een draaiende wind de wedstrijdleiding ertoe bewoog om een andere baan er in te leggen. Het resultaat werd een op en neer baan met de befaamde gate.

Op het prachtige volgschip, de Josefien, een van masten gevrijwaarde Friese maatkast werd met behulp van de havenmeester tientallen club van 100 leden ingescheept aan het begin van de middag. Zij zagen Jaap en zijn bemanning een aardige start maken. Hofstee koos positie dichtbij het startschip. Bij  de bovenste boei vond het Swarte Wief haarzelf terug rond de tiende plaats. Vervolgens leek een scenario als die op  Stavoren zich te herhalen toen in het voordewindse rak op weg naar de gate diverse concurrenten het skûtsje leken voorbij te steken. Dit beeld was ietwat vertekenend daar Jaap en adviseur Paul de keuze maakten om de gate stuurboord te ronden en hier uiteraard op voorsorteerden.

Desondanks leek een achterhoedegevecht alsnog te ontstaan. Doch vond de bemanning toch snel weer de weg omhoog en voer het lange tijd rond op de elfde plaats. In de korte wedstrijd was er bovendien ook nog ruimte voor een eindsprint toen Jaap ’t Swarte Wief naar een tiende plaats stuurde en de aanval inzette op Bas Krom. Dit leidde op de finish uiteindelijk tot een “verwisseling” van klassering toen It Swarte Wief de negende plaats opeiste en Krom naar de tiende plek verwees. Op de Josefien, waar volop meegeleefd werd, kon dit rekenen op tevreden knikjes alsook een enkele applausje.

It Swarte Wief heeft laten zien dat zij zich zeker in de middenmoot hoort te begeven en hoopt morgen het herstel verder vorm te kunnen geven op het Slotermeer. Ook de bemanningsleden Ankie, Patrick en Jelmer hopen dan weer aan boord te kunnen stappen na vandaag te hebben moeten kiezen voor een herstelmoment.