Tweede wedstrijd op IJsselmeer eindigt in mineur

Op een zonovergoten zondag bij Starum is It Swarte Wief er niet in geslaagd om een goede klassering te behalen. De golfslag waarmee Jaap en zijn bemanning gisteren nog hevig worstelde was vandaag geen handicap maar windschiftingen en verkeerde gokken waren debet aan het tegenvallende resultaat, een veertiende plaats.

Het bleek niet gemakkelijk voor het deelnemersveld om de wedstrijd aan te vangen, tot tweemaal toe werd de start ongeldig verklaard doorat te veel schepen voor het startschot al over de startlijn waren gevaren. Driemaal bleek echter scheepsrecht en een zwarte vlag droeg er zeer zeker toe bij dat ieder skûtsje nu geen risico nam. ’t Swarte Wief leek wat in een grimas terecht te komen toen zij vanuit het midden van de  startlijn startten. Echter werd vervolgens over stuurboord de route gekozen die ’t Swarte Wief sterk naar voren bracht waardoor zij bakboord de bovenste ton als zevende wisten te rondden. Een sterk staaltje die ’t Swarte Wief in een mooi duel bracht met de latere nummer drie de Sterke Jerke en veteraan en oud-kampioen Jeroen de Vos. De laatste werd in dat duel bij de volgende ton op de Olympische baan zelfs door Jaap boven de ton gezet en moest een strafronde draaien.

De vreugde bleek echter niet van heel lange duur toen bij de volgende route naar de bovenste ton een windschifting en een poging om evenals bij de start dezelfde slag te pakken faliekant verkeert uitpakte. It Swarte Wief, maar ook enkele andere schepen die voorin voeren werden al snel verschillende plaatsen naar achteren verwezen. Ook de leider Eeltsjebaas, uit Makkum, werd verrast en zag de lantaarndrager van Hylpen de bovenboei op gepaste afstand als eerste ronden. Dezelfde Westenwind zag in het vervolg van de wedstrijd diens overwinning niet meer in gevaar komen.

It Swarte Wief zag zichzelf terug op de één na laatste plek en lange tijd leek gedurende wedstrijd een positieverbetering ver weg. Pas in het laatste rak naar de finish werd alsnog de aanvalsmodus gevonden en werd de Ora Et Labora nog bijgehaald. Vervolgens werd er nog een verbeten strijd met Jeroen de Vos gevoerd waarbij de laatste aan het langste eind trok. Voor ’t Swarte Wief bleef dus een troosteloze veertiende plaats achter in één van de slechtste kampioensstarten uit haar historie. Morgen op Heech zal de bemanning ongetwijfeld gebrand zijn om hun veerkracht te tonen, en wellicht dat het resultaat van de Westenwind laat zien dat in dit kampioenschap alles uiteraard mogelijk is.