Swarte Wief opent met ietwat tegenvallend resultaat bij Hindeloopen

Op een grijze dag  waar langzamerhand summier het zonnetje maar ook de wind zich liet zien wist Jaap Hofstee met zijn bemanning niet de gewenste start van het Iepen Frysk Kampioenskip Skûtsjesilen te behalen. De start leek nog veelbelovend toen It Swarte Wief goed over de startlijn kwam op de op en neer baan met een gate. Echter bij de bovenste ton bleek de gekozen route niet succesvol te zijn toen de Tynsters zichzelf terugvonden in het achterveld op een dertiende stek. In de volgende ronde bleek in het achterveld Eastermar een stuk beter te profiteren van de toenemende wind en leek ’t Swarte Wief verder achterop te raken. Doch wist het skûtsje bij de bovenste ton de Jonge Jasper achter haar te laten en profitereerde het van een misschatting van Ton Brundel waardoor Ton op de ton raakte en na een gedwongen strafrondje als hekkensluiter verder moest.

Vanaf de twaalfde plaats zou een verdere opmars zeer goed uitkomen, echter bleek het nog niet zo gemakkelijk om voorbij te lopen aan de Verwisseling van debutant Bas Krom. Toen de wind echter aan het einde van de wedstrijd toenam leek ook het skûtsje en vooral de fok beter uit de verf te komen en werd Krom alsnog gepasseerd waarna aldus een tiende plaats (voorlopig) werd binnen gehengeld.

Op het volgschip genoten desondanks de vele sponsoren van het gevecht welke Jaap Hofstee vanuit de achterhoede vocht om uiteindelijk aansluiting te vinden bij de middenmoot. Op het volgschip werd het pas echt spannend toen de toenemende wind ook haar weerslag kreeg op de Josefien en de golfbewegingen vat kregen op menig keukenkasten alsook glaswerk. Gelukkig waren daar enkele opstappers die te hulp schoten en de scherven bij elkaar riepen. In Starum aangekomen bevond men zich weer in rustiger vaarwater en werd er onder het genot van een overheerlijke barbecue nog even nagepraat over de belevenissen op het volgschip en werd er vooral ook alweer vooruitgekeken naar de wedstrijd van morgen op hetzelfde IJsselmeer maar dan bij Starum.