Swarte Wief zo goed als zeker kampioen!

Tijdens een prachtige zeildag in Lemmer heeft ’t Swarte Wief het kampioenschap zo goed als zeker binnengehaald, alleen bij diskwalificatie of niet starten kunnen we het nog verspelen.’t Swarte Wief was zich er gister al van bewust dat een eerste plaats en het niet tweede eindigen van de nummer een de Hoop op Welvaart (SN) in theorie een kampioenschap kon betekenen. De voortekenen waren ongunstig, met een zeer harde wind dienden wij de zeilen te reven. Met harde wind is ons schip niet erg in het voordeel.

Bij de start lagen wij er vandaag weer goed bij, de SN leek beter te starten maar samen met de Tiid Sil’t leare en de Noarderling waren zij vals gestart. Alleen de SN deed een herstart, de anderen raakten hun klassering vandaag kwijt. De SN kon wederom beginnen aan een opmars. ’t Swarte Wief kwam na de start als eerste aan bij de bovenste ton, gevolgd door de SB. Voor de wind liep deze veel beter door onze reef. De SB pakte zo bij de gate de leiding weer over.
Het kampioenschap lag binnen handbereik, alleen de SB lag nog voor ons. In het volgende kruisrak werd de SB weer spoedig ingehaald. Op deze manier lagen we weer op kampioenskoers. Vervolgens bleven de voorsprong uitbouwen. De SB kreeg last van malheur toen hun fok scheurde, in het voorwindse rak werd deze verwisseld en zodoende kwamen we veilig te liggen. In het achterveld was de SN wederom bezig met een indrukwekkende inhaalrace. Naar vier rondes kwam de finish er in te liggen bij de bovenste ton. Op het moment dat we werden afgeschoten ging er een groot gejuich op aan boord. Achteromkijkend zagen we dat het kampioenschap binnen was. De SN kwam binnen op een toch nog nette zevende plaats. Hiermee kan het kampioenschap ons dus niet meer ontgaan. Aan boord van het volgschip volgde wederom een applaus, een applaus die ons tot in de haven van Lemmer bleef achtervolgen.

Vanavond speelt de Hûnekop nog op ons volgschip en zal het feestje nog even doorgaan, uiteraard is er ook een prijsuitreiking vanavond. Morgen is de laatste wedstrijd en dan kunnen wij ons hoogstwaarschijnlijk kampioen noemen.