Swarte Wief: eerste plaats op thuiswater

Op het Tjeukemeer bij Echtenerbrug is ’t Swarte Wief voor de tweede maal deze week eerste geworden.Vandaag stond op het Tjeukemeer bij Echten een frisse wind. Met een mooie windkracht 3 zag de dag er vandaag veelbelovend uit. Bij de start was ’t Swarte Wief net als voorgaande dagen weer bij de voorsten te vinden. De klassementsleider Hoop op Welvaart had net als gisteren een zeer zwakke start. Bij de bovenste ton vond ’t Swarte Wief zichzelf terug op een vierde plaats. De SH had een verassende start en ronde de ton als eerste gevolgd door de Avontuur, vierde in het klassement. Op de derde plaats lag een eveneens verrassende Tiid sil ’t Leare. Achter ’t Swarte Wief lag de Lutgerdina Smeltekop, eens schip wat de laatste jaren vooral in het achterveld vertoeft. In het voordewindse rak op weg naar de gate nam de Avontuur de kop over, ’t Swarte Wief ging de Tiid voorbij en lag derde. Ondertussen begon de SN in de drukke middenmoot aan een opmars. Ook de Engelina Smeltekop worstelde achterin deze groep, met weinig succes. Na de eerste volle ronde vocht de Tiid zich terug naar een tweede plaats, zij hadden bij de gate een andere koers gekozen, evenals de Lutgerdina. De SB, de Tiid en de Lutgerdina lagen nu nog voor ’t Swarte Wief. Die in het voordewindse rak veel moeite had om op de nummer twee en drie in te lopen door de drukte van kruisende schepen. De SB had een aanzienlijke voorsprong en koos bij de gate voor de bakboordronding evenals de Tiid en de Lutgerdina. Ondertussen kwam de SN steeds meer naar voren.
Bij de bovenste ton kwam de SB vervolgens in de problemen. ’t Swarte Wief had een uitermate goed uitpakkende koers gevolgd waardoor zij met aardig snelheid als eerste de ton kon ronden. Ook de SN had nog genoeg snelheid om voor de SB te komen. Doordat de SB tegen de ton aankwam moesten zij ook nog de AH voorlaten gaan en een strafrondje maken. Een zekere overwinning was zo plotsklaps verdwenen. Nu lag ’t Swarte Wief weer voorop in het voordewindse rak, zij liepen hierin snel weg van de SN. Bij de gate was wederom de finish en zo werd ’t Swarte Wief voor de tweede maal eerste. De SN werd tweede. Als derde eindigde Andries Honing met de Lutgerdina Smeltekop (het eerste IFKS kampioensschip ooit). Vierde was de Tiid en vijfde pas de Avontuur. De Engelina Smeltekop kwam vandaag niet verder dan een negende plaats.
In het klassement staat ’t Swarte Wief nu twee met 5.8 punten de SN eerste met 4.7 punten. Zonder schrapresultaten staan wij eerste. Derde is nog steeds de Engelina Smeltekop op 13 punten, op de voet gevolgd door de Avontuur met 14 punten. De wedstrijden in Lemmer zullen moeten uitwijzen wie er op het podium zullen staan en in welke volgorde.

http://www.ifks.nl/wedstrijden/a-klein/