Casco skûtsje Jonge Willem gestript en gestraald

Het is al enige tijd stil rondom de vorderingen van het casco maar dit betekent zeker niet dat er niets aan gebeurd. Integendeel. Nadat het skûtsje/casco op de werf bij Boersma te Gorredijk uit het water is getakeld is het op de eigen aanhanger en trekker (dit keer een Steyr) naar Tijnje vervoerd. In Tijnje is het met kunst en vliegwerk van de aanhanger gehesen waarna het sloopwerk kon beginnen. Als eerste zijn de oude, deels verrotte dekken er uitgesneden en daarna zijn de dubbelingsplaten van beide zijkanten geslepen. Deze dubbelingsplaten zijn in de loop der tijden op het skûtsje gelast toen het nog als woonark diende. Wanneer de huid te dun werd, werd er een plaat opgelast zodat het geheel waterdicht bleef.

Ondertussen zijn er hulpbalken aangebracht om het casco in model te houden en te kunnen hijsen. Daarna is het skûtsje in het midden op het diepst van haar zeeg door de helft geslepen zodat we deze later kunnen verlengen. Beide helften zijn vervolgens gekeerd en de laatste dubbelingsplaten zijn van de bodem geslepen. In totaal hebben we zo’n 45 m² aan dubbelingsplaten van het casco afgeslepen.

Nadat het complete casco is gestript kon het met speciaal transport naar de stralerij vervoerd worden. Inmiddels ligt het casco, geheel gestraald, in 2 delen in de loods en zijn we gestart met de herstel en opbouw fase.

We houden u op de hoogte over de vorderingen rondom het casco. Binnenkort komt de 1e fotoreportage beschikbaar.