Mooie start van het seizoen in Langwar

Het weekend van 20 en 21 april stond voor ‘t Swarte Wief in het teken van het skûtsjesilen in Langwar, de opening van het watersportseizoen. Ons skûtsje was amper drie weken eerder weer te water gelaten, dus erg veel trainingsuren hadden we nog niet kunnen maken. Er stond een stevige wind die in elk van de vele buien nog eens extra aantrok. Geen gemakkelijk zeilweer dus, en na overleg besloten wij in eerste instantie rustig aan mee te zeilen en niet al te veel risico te nemen.
Bij de wedstrijd ‘s ochtends was de start prima, we konden goed meekomen met de rest van de skûtsjes en haalden er al snel een paar in. Dit gaf goede moed, we werden fanatiek en het plan om rustig aan te doen werd al snel overboord gegooid. Door een paar mooie acties konden we nog verschillende skûtsjes voorbij gaan en kwamen als vierde over de finish.
Na een korte lunchpauze was het tijd voor de tweede wedstrijd. Nu begon het een stuk minder en startten we als laatste. Maar ons schip liep als een trein en we haalden het ene na het andere skûtsje in. Wederom kwamen we als vierde over de finish. Later bleek dat twee skûtsjes voor ons vals gestart waren en dus gediskwalificeerd, waardoor wij uiteindelijk op de tweede plek eindigden!

Op zondag scheen de zon en waaide het iets minder hard, maar rustig was het zeker nog niet te noemen. Wij startten deze dag in de ‘Goldfleet’, met hierin de vijftien beste skûtsjes van de dag ervoor. We waren iets te laat bij de startlijn en begonnen de wedstrijd in de achterhoede. Al snel gingen we enkele anderen voorbij. Helaas pakte niet elke slag die we maakten uit zoals we hoopten en lukt het niet om weg te komen uit de middenmoot. We finishten als negende.
Wel waren wij al met al derde geworden in ons lengteklassement, een podiumplaats dus! Een heel mooi resultaat, zeker ook gezien de weersomstandigheden met bij vlagen stormachtige wind tijdens dit eerste wedstrijdweekend. Aan het eind van de middag toog onze bemanning vol verwachting naar de kroeg voor de prijsuitreiking, klaar om de prijs in ontvangst te nemen. Helaas voor ons kregen alleen de nummers één en twee een beker uitgereikt, wij moesten het doen met een eervolle vermelding. De prijzenkast van ‘t Swarte Wief kon nu dus nog niet aangevuld worden, wel hebben wij goede hoop dat dit later in het seizoen nog gaat komen.

Klik hier voor de beelden!