Zilver op Lemmer Ahoy

Afgelopen hemelvaartsweekend kwam ’t Swarte Wief weer in actie op Lemmer Ahoy. Hier kwamen wij uit in klasse 2, met hierin de skûtsjes die komende IFKS in de B en C klasse zullen zeilen. In totaal waren hiervan 20 aanwezig.

De weersomstandigheden op donderdagochtend waren het tegenovergestelde van het stormachtige weer tijdens de wedstrijden in Langwar, enkele weken geleden. Er hing een dichte mist en de wind was vrijwel geheel afwezig. De mist trok gelukkig net op tijd weg voor de start van onze klasse. We waren goed weg, maar wind stond er nog steeds amper. Erg spectaculair zal het er vanaf de kant niet uit hebben gezien, maar voor ons was opperste concentratie noodzakelijk om de windvlaagjes te zoeken en de zeilen er optimaal op te houden. Dit ging ons goed af en meerdere skûtsjes konden worden ingehaald. Zo eindigden we deze wedstrijd op een keurige tweede plek.
Middags stond er iets meer wind, we waren weer goed van start en na een paar mooie slagen wisten we als derde te finishen. Zo stonden wij nu gedeeld eerste in het klassement, met de Emanuel en de Út en Thús.

Op de vrijdag stond er weer weinig wind. Doordat hij ook constant draaide in de Lemsterbaai was het maken van een goede slag vaak meer geluk dan wijsheid, kortom een soort gelukszeilerij. Deze dag behaalden we een zevende en vijfde plaats. Iets mindere resultaten dan op de donderdag, maar voor ons toch reden genoeg om ’s avonds op stap te gaan in Lemmer. Dit vanzelfsprekend in het kader van de teambuilding.

Uiteindelijk kwam alles aan op de zaterdag, we stonden derde in het klassement. De eerste plek was nog haalbaar en daar gingen we dan ook voor. Helaas ging de start, die bij deze korte wedstrijden nog belangrijker was dan anders, niet best. We kwamen pas een halve minuut na de anderen over de startlijn. Uit nood werd besloten meteen overstag te gaan en een heel andere koers dan de rest te varen. Dit bleek een geniale zet, we kregen de wind van precies de goede kant terwijl de rest van het wedstrijdveld in een windwak raakte. Enigszins verbaasd rondden wij dan ook als eerste de ton. Door de vrije wind die we nu hadden konden we deze koppositie de hele wedstrijd behouden en finishten we als eerste!
Alles kwam nu aan op de laatste wedstrijd, bij goed resultaat was het mogelijk kampioen te worden. De start ging zo mogelijk nog slechter dan die ochtend. We kwamen ruimte tekort bij de startlijn en om een botsing met het startschip te voorkomen moesten we een extra rondje draaien. Door dit snel te doen wisten we de schade te beperken en sloten we weer aan in de middenmoot. Toch slaagden we er moeilijk in om anderen in te halen en kwamen we als elfde over de finish.

In het eindklassement moeten we alleen de Emanuel voor ons laten, maar met een tweede plek zijn wij ook dik tevreden. We hopen de stijgende lijn die we te pakken hebben door te kunnen zetten en kijken alweer uit naar de volgende wedstrijd, de Slach om Heech op 15 en 16 juni.

Klik om de afbeelding hieronder voor het fotoalbum!