Snelle opening…met een tegenvallend eindresultaat

Het zijn bijzondere dagen in de IFKS. Na het gemis van de traditionele openingswedstrijd op Hylpen vanwege de overactieve windgoden werd besloten om het IJsselmeer helemaal achter ons te laten. Voor het eerst in de loopbaan van ’t Swarte Wief moest er worden uitgeweken naar de Fluessen. Een onbekend wedstrijdwater voor veel IFKS-schepen en dus ook voor ons. In onstuimig weer met een vrijwel leeg volgschip (ivm locatie en dezelfde wind) maakte ’t Swarte Wief dan ook haar debuut alhier. Dit debuut begon met een magistrale opening toen ’t Swarte Wief, niet altijd de beste starter, pardoes als eerste de startlijn passeerde en ook als eerste de bovenwindse ton rondde. In het voordewindse rak wist ’t Swarte Wief deze voorsprong te behouden totdat het noodlot toesloeg in de tweede ronde. Deze werd weliswaar vlak voor titelverdediger Eastermar nog als eerste gerond, echter werd hierbij de bovenwindse ton geraakt met de giek waardoor er niks anders opzat voor Jaap om een strafronde te pakken. Hierdoor viel ’t Swarte Wief terug naar een vijfde plaats om vervolgens in hetzelfde rak al terug te zakken naar de zesde plek. Daarna zou uiteraard een inhaalrace moeten beginnen maar helaas werd ’t Swarte Wief middels een verkeerd uitpakkende min of meer gedwongen gatekeuze doorverwezen naar de achterhoede. Toen door een ongemak op de Waaksdom de wedstrijd, begrijpelijk, werd ingekort was er voor ’t Swarte Wief weinig meer te halen. Helaas werden er nog twee plaatsen weggeven waardoor na een goede start slechts een twaalfde plaats werd behaald. Voor nu kunnen wij alleen naar boven kijken, de wind zal hopelijk in onstuimigheid afnemen en het schip en bemanning aansprekende resultaten doen behalen opdat wij deze wedstrijd op de Fluessen snel kunnen vergeten. Eén en ander zal vanavond door Jaap op de Omrop nog worden toegelicht in het skûtsjejournaal.