Finale Lemmer goed voor lijfsbehoud A-Klasse

Op de vrijdag kon er echt niet gezeild voor in de Baai van Lemmer en dus zou het op de finaledag moeten gebeuren. Maar zou het vandaag wel of niet door kunnen gaan. De voorspellingen waren iets gunstiger al zouden er in de middag wel dikke buien over Lemmer trekken met dikke windvlagen als gevolg.

Rond 13:00 uur ging ’t Swarte Wief van wal richting wedstrijdwater om de boel te verkennen en de juiste keuzes qua trim en zeilvoering te maken. Er werd bewust zeer lang gewacht alvorens het zeil omhoog ging aangezien de wind eerst nog wat afnam maar vervolgens rond de klok van twee uur weer sterk aantrok.

Om 14:45 was de eerste start. Jaap lag er prachtig mooi bij en leek zeer goed uit de start te komen. Helaas was deze start algeheel vals. Doordat de wind wat begon te draaien werd de baan er opnieuw ingelegd en was de herstart uitgesteld tot 15:20 uur. Deze start was met een U-vlag dus een valse start betekende direct einde wedstrijd. Een valse start konden wij ons zeker niet permitteren aangezien ’t Swart Wief nog verre van veilig was voor handhaving in de A-Klasse.

Ondanks dat de tweede start iets minder verliep lag Jaap wederom mooi vrij en maakte ons skûtsje veel voorwaartse snelheid richting bovenboei. We kwamen als derde om de ton, iets wat ons deze week nog niet eerder was gelukt. In het volgende kruisrak draaide ’t Swarte Wief weer als vanouds en kon Jaap zeer hoog en snel aan de wind zeilen. Hiermee wisten wij de Lytse Lies zelfs te verschalken en op te klimmen naar de tweede plaats in de wedstrijd.

Op kop lag klassementsleider it Doarp Eastermar die hiermee op kampioenkoers zat. Het skûtsje van Geale Tadema was vandaag voor niemand te bezeilen. Een tweede plaats leek voor ’t Swarte Wief het hoogst haalbare maar in het laatste kruisrak richting de bovenboei, waar de finish er reeds in zat, nam de wind door een dikke bui enorm aan. Voor de bemanning van ons skûtsje werd het laatste rak een kwestie van overleven, de doelstelling was veilig de finish halen zonder risico’s te nemen en hiermee handhaving veilig te stellen. Uiteindelijk hebben wij hiermee nog twee plekken weggegeven aan respectievelijk de Zes Gebroeders en Lytse Lies. Al was de finish met laatstgenoemde nog zeer close.

Al met al zijn we deze wedstrijd als vierde geëindigd. Met dit resultaat is een verblijf in de A-Klasse weer met één jaar verlengd. In het eindklassement zijn we negende geworden. Onze felicitaties gaan uit naar de kampioen van 2018; it Doarp Eastermar als ook naar de nummer twee Wylde Wytse en nummer drie Lytse Lies.

Tot slot willen wij een ieder die ons de afgelopen week heeft gesteund, op welke manier dan ook, enorm bedanken voor deze support. Dit alles heeft ons enorm goed gedaan en maakt ons wederom trots. Iets wat wij graag blijven koesteren.

Voor het volledige eindklassement verwijzen wij naar: www.ifks.frl