Jubileumjaar Swarte Wief goed van start

We hebben een prachtige jubileum dag beleeft op zaterdag 10 maart j.l. De hartelijke reacties bevestigen ons dat de vele bezoekers volop hebben genoten tijdens deze feestelijke dag.

De dag begon al in de namiddag met een bijeenkomst voor de sponsoren en club van 100 in de grote zaal van café Overwijk. De aftrap werd verricht door de voorzitter die ons aan de hand van het thema verbinding in alle facetten meenam door de eerste 10 roemruchte jaren van het skûtsjesilen op deTynje. Het middag-programma werd afgesloten met een gezellige borrel en een heerlijk uitgebreid lopend buffet.

Terwijl de gasten zich buiten kostelijk vermaakten met de vrolijke opzwepende klanken van ons Tynster dweilorkest de Boljeiers kon de zaal worden omgebouwd voor het avondprogramma wat begon met de officiële jubileumreceptie. Het spits met toespraken werd afgebeten door Sicko Heldoorn. Als oud inwoner van de Tynje was Heldoorn nu vooral vertegenwoordigd als voorzitter van het IFKS. In zijn toespraak roemde Heldoorn de bijzondere teamgeest als kracht van het skûtsje. De ontwikkeling van ’t Swarte Wief is volgens Heldoorn illustratief voor de ontwikkeling binnen het IFKS waar de laatste jaren steeds meer stichtingen en groepen mensen eigenaar van een skûtsje zijn en zich namens een dorp of stad presenteren. Na de toespraak van Heldoorn was het de beurt aan de wethouder van Opsterland Anko Postma. Namens de gemeente bracht hij de felicitaties over en ging in het kort in op de geschiedenis en de skûtsjeshistorie rondom de Tynje. Tot slot benadrukte hij de waarde van het skûtsje voor de gehele regio. Na deze eerste toespraken was het de beurt aan Doede v.d. Veer namens Plaatselijk Belang en sponsor Willem Veenstra om hun welgemeende lof over de stichting uit te spreken. In zijn toespraak benadrukte Doede v.d. Veer nog maar eens de enorme uitstraling van het skûtsje voor het dorp en het halve dorp wat vaak aanwezig is tijdens de finales in Lemmer.

Na het aanhoren van de toespraken konden de gasten weer even actief bezig met de quiz Brilletje op, Brilletje af. Iedereen had de speciale jubileum editie Swarte Wief zonnebril ontvangen en kon hiermee deelnemen aan de quiz. Na een aantal pittige skûtsje gerelateerde vragen bleef uiteindelijk de eerder genoemde Willem Veenstra staan als winnaar van deze hilarische doch pittige kennisquiz. Helaas laat de afdruk op de zonnebrillen wat te wensen over. Dit wordt binnenkort hersteld en iedereen kan een nieuwe bril ontvangen met een afdruk die niet al direct na een zweterige veeg verdwenen is. De receptie werd afgesloten met het in het zonnetje zetten van een groep inmiddels oud bemanningsleden.

Tijd voor de voetjes van de vloer met de in Friesland wereldberoemde troubadour en singer-songwriter Piter Wilkens. Als solo artiest is Piter Wilkens niet meer weg te denken uit de Friese muziekwereld en ook op ons jubileumfeest gaf hij zijn beste sets ten gehore. Na het optreden van Piter Wilkens werd de feestavond tot in de late uurtjes in stijl afgesloten met feest- DJ Bam-b. Alle gasten en iedereen die bijgedragen heeft aan dit prachtige jubileum nogmaals van harte bedankt !

En na een lange winter met veel klusavonden is ook eindelijk het skûtsje in Gorredijk weer te water gelaten. Na enig oponthoud bij het passeren van de Rolbrug ligt het skûtsje sinds de paasdagen weer op haar vertrouwde ligplaats nabij Goingarijp. Afgelopen zondag is er weer voor het eerst geoefend op de Goingarijpster puollen en het Sneekermeer. Het eerste zeilevenement waar ’t Swarte Wief dit seizoen aan deel neemt is Lemmer Ahoy. Dit 3-daags zeilevenement in de baai van Lemmer wordt gevaren op 10, 11 en 12 mei.