Lemmer Ahoy 2017

Donderdag

De eerste dag van het 3-daagse zeilevenement Lemmer Ahoy. Wedstrijden voor SKS en IFKS skûtsjes.

Na het inzeilen werd de start uitgesteld, de windgoden waren ongunstig. Na lang wachten kon er toch gestart worden. Helaas draaide de wind enorm waardoor er een oneerlijke strijd gezeild werd. De organisatie besloot de wedstrijd af te breken. Er werd gekeken of er een nieuwe poging mogelijk was. Helaas bleek dit na lang dobberen en enorm veel muggen onmogelijk. Er stond geen wind. Na een lange dag werd er deze dag door de skûtsjes geen wedstrijd gezeild.

Vrijdag

Een nieuwe dag, er stond iets meer wind, er kon worden gezeild. De wind was erg vlagerig. De start was vanaf het IJsselmeer naar de bovenste boei bij het strand. Helaas verliep onze start niet naar wens waardoor we in het achtereind zaten. Dit bleef de rest van de wedstrijd zo. We zijn de 1e wedstrijd als 13e geëindigd.

De 2e wedstrijd werd er vooraf stilgestaan bij het overlijden van oud SKS schipper Meindert de Groot. Ieder skûtsje liet de nok zakken. Na onze start in de achterhoede zijn we elke ronde wat naar voren gezeild. De route was hetzelfde dan de ochtendroute. Na 3 ronden zijn we als 4e geëindigd.

Zaterdag

Een mooie zeildag met een stuk meer wind. We starten deze wedstrijd in de achterhoede. Na twee kruisrakken volgde een voordewindsrak richting finish. Het schip liep niet lekker waardoor we genoegen moesten nemen met een 21e plaats.

In de pauze hebben we een fokwissel gedaan en een reef in het grootzeil gezet. We konden nog even inzeilen en zijn vervolgens gestart. Door het verkeerd uitkomen bij de bovenste ton moesten we uitwijken en achteraan aansluiten. Het waaide stevig met een paar flinke uitschieters waardoor er deze wedstrijddag helaas 2 skûtsjes op zijn kant zijn gegaan, waarvan 1 gezonken. Wij hebben het skûtsje omhoog kunnen houden en hebben nog een kleine inhaalslag kunnen maken. We zijn als 15e gefinisht.

Ondanks de klassering in de middenmoot (13e van de 26) zijn we niet ontevreden over het resultaat. Er zijn nog wat verbeterpunten hier gaan we dan ook mee aan de slag.

Het was weer een prachtig zeilevenement met dank aan de organisatie. Hiernaast wensen we de skûtsjes en bemanningsleden waar het dit weekend minder goed is verlopen beterschap/sterkte.