’t Swarte Wief op podium bij Gouden Turf verkiezing

Het eerste podiumplekje van 2017, een gedeelde 3e plaats, is weer binnen voor t’ Swarte Wief. Deze eer viel ons 20 januari ten deel tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Gouden Turf in de Skâns te Gorredijk. De Gouden Turf is een initiatief van Opstelanders waarbij jaarlijks een aantal organisaties welke draaien op vrijwilligers worden genomineerd door inwoners van de gemeente Opsterland. Na het tellen van de stemmen bleek dat we, zij het een gedeelde, eervolle 3e plaats hadden bemachtigd. De 1e plaats was voor de vrijwilligers van de Oliebollenloop in Gorredijk.

Ook bij de uitreiking van de Rabo Ledensponsoring op 27 januari mochten we een bescheiden bedrag in ontvangst nemen. Wij willen een ieder die op één van deze evenementen een stem op ons heeft uitgebracht van harte bedanken.

Op vrijdag 27 januari hield de stichting Tynster Skûtsje ook weer haar jaarlijkse sponsoravond. Met een 130 tal gasten was de zaal van café Overwijk ook dit jaar weer bijzonder goed gevuld. Speciale te gast deze avond was het duo Douwe Visser en Kris Heijnis. Na een boeiende inleiding van onze voorzitter, waarin we in het kort terugblikten op het vorig seizoen en de voorzitter een prachtig vergelijk schetste tussen een goed ingespeeld orkest en de bemanning van ’t Swarte Wief, nam ons gastduo na een korte pauze het woord over.

Douwe Visser is al zijn hele leven beroepsschipper. Daarnaast is hij één van de meest succesvolle skûtsje schippers van deze tijd. Kris Heijnis is trainer/coach. Hij werkt in een grote verscheidenheid van bedrijven en organisaties aan de kwaliteit van samenwerking, communicatie en cultuurverandering. In oktober 2012 verscheen zijn boek: ‘Met de kloten voor het blok’. Een managementboek dat inzicht geeft in teams, bedrijven of organisaties aan de hand van scheepsuitdrukkingen. Sinds 2001 werken beiden intensief samen om van de bemanning van de Sneker Pan een goed functionerend team te maken. En met succes! Het skûtsje van Sneek is na 2001 steeds in de top van het SKS Skûtsjesilen geëindigd en werd 7 keer kampioen. Aan de hand van het boek vertelden zij over hun ervaringen en kwamen thema’s aan bod als: leiderschap, cultuurverandering, motiveren van medewerkers en resultaatgericht coachen. Blijkens de reacties uit de zaal was het weer een bijzonder boeiende en gezellige avond.

Voor het overige zijn we momenteel al weer druk bezig met de voorbereidingen voor het komende seizoen. Om de prestaties bij de IFKS van afgelopen seizoen te kunnen evenaren zal de boel weer piekfijn voor elkaar moeten zijn. De doelstelling voor komend seizoen is een plaats bij de eerste 5. Dit zal nog niet meevallen immers de concurrentie in de top van de IFKS is groot en deze concurrentie zit ook zeker niet stil. Genoeg te doen dus voordat het skûtsje eind maart het water weer in gaat. Om in scheepstermen te blijven: We kunnen de windrichting niet veranderen maar wel de stand van de zeilen.