Terugblik IFKS

Een prachtige zeilweek heeft ’t Swarte Wief net geen kampioenschap opgeleverd bij de IFKS. Na een zeer stabiele wedstrijdenreeks waarbij dagelijks werd meegestreden in de kopgroep zat het venijn uiteindelijk letterlijk in de staart. De finaledag moest uiteindelijk de beslissing brengen en eindigde voor ’t Swarte Wief op een keurige 2e plek, op slechts één punt achter de terechte kampioen skûtsje ‘de Zes Gebroeders’ van Makkum. Al gauw na de eerste teleurstelling van de verloren finale brak dan ook de blijdschap en trots door van de door ons behaalde schitterde 2e plaats in het eindklassement. Een podiumplaats die zeker vooraf gezien door iedereen als onrealistisch werd beschouwd.

De eerste wedstrijd begon al goed. Na de daags en ochtend vooraf nog stevig te hebben getraind op een woelig IJsselmeer werd bij Hindeloopen onder zware omstandigheden een keurige 3e plaats behaald. De wedstrijden bij Staveren en Heeg konden we ook redelijk voorin meekomen en eindigden voor ons in resp. een 5e en 6e plaats. Op het Slotermeer wisten we na een spannende strijd de 4e plaats in beslag te nemen. Vol goede moed richting Echtenerbrug waar we na enige uitstel vanwege te weinig wind in de namiddag uiteindelijk een 2e plek wisten te bemachtigen. Door dit resultaat waren we inmiddels in het klassement wel opgeklommen naar een stevige 2e plaats. Helemaal na de prachtige 1e wedstrijd op Lemmer, waar we wederom na een spannende strijd een keurige 2e plaats bemachtigden terwijl we onze directe concurrenten punten zagen verspelen in de achterhoede. Nu werden we inmiddels, ook door de media als een serieuze titelkandidaat gezien, en moest schipper Jaap Hofstee zelf al opdraven in het Skûtsjejoernaal bij Omrop Fryslân. Met een 6 als aftrek voor de slechtste wedstrijd waren we voor de finalewedstrijd op Lemmer al verzekerd van de 2e plaats op het eindpodium op slecht 2 punten achter koploper Makkum. De finalewedstrijd werd echter beslist in het voordeel van de Makkumers. Door in deze wedstrijd als resp. 7e en 8e te finishen bleven we in het eindklassement op slechts 1 punt achter de kampioen Makkum steken.

Zoals gezegd overheerste de blijdschap al weer snel in het besef dat we een prachtig en uniek resultaat hadden behaald. Dit werd maar weer eens bevestigd in de oude sluis en de kolk van Lemmer waar we direct na de laatste wedstrijd werden onthaald door een enthousiaste menigte op de kant waarvan vele supporters uit Tijnje en omstreken. Een heerlijk moment met inmiddels ons eigen dweilorkest de Boljeiers op het voordek die de glorieuze intocht voorzagen van de nodige vrolijke opzwepende klanken. Het werd een schitterende apotheose van een prachtige zeilweek, waarin we de Tynje maar weer eens goed op de skûtsje kaart hebben gezet. Ook op de gehele organisatie tijdens de IFKS week kunnen we weer zeer tevreden  terugkijken. De sponsordag en de club van 100 dag zijn zeer goed bezocht en op de overige dagen hebben weer vele van onze donateurs op het volgschip van de sfeer en de spanning tijdens de wedstrijden mee kunnen genieten. Een ieder die ons op wat voor wijze dan ook weer heeft gesteund tijdens dit IFKS kampioenschap willen we dan ook nogmaals van harte bedanken. Op naar een hopelijk net zo succesvol naseizoen.