Vol aan de bak op Echtenerbrug

Vandaag dag 5 van de IFKS wedstrijd reeks op het Tjeukemeer nabij Echtenerbrug. De dag begint met een zwakke wind en we zeilen rustig in, de start is later omdat de kleine a uitloopt en de wind schift en draait. De wind is zeer wispelturig waardoor veel skûtsjes hun lichtweerfok vlak voor de start nog gaan wisselen. Wij hebben besloten om met de midfok te zeilen wat uiteindelijk ook de goede keus blijkt.

Tijdens de start kwamen we niet helemaal goed uit de veren, op zich wel op de goede plaats maar met te weinig snelheid waardoor we in de vuile wind lagen. Om uit de ellende te komen zo snel mogelijk de stuurboordslag gemaakt om vrij te kunnen zeilen, de 1e tonronding was op een 13de positie.

Gaandeweg de wedstrijd nam de wind ook toe waardoor de trim bijgesteld moest worden. Bij de gijpton halve wind konden we niet opschuiven in het veld, dit betekende dat wij onze slagen in de kruisrakken moeten maken. Het tweede kruisrak liepen we mooi hoog aan de wind en konden we bij de lee lijn nog net voor twee skûtsjes langs en hadden we wat plekjes gewonnen.

In de laatste route nam de wind enorm toe en konden wat het eigenlijk niet meer verstouwen, het was een kwestie van verdedigen en onze 9e positie proberen vast te houden. Onze achtervolgers kwamen zienderogen dichterbij en we waren blij dat we finish er in zagen liggen. Het laatste loopje naar de finish was voor de wind en hier pakten wij nog net genoeg wind om onze 9de plaats vast te houden.

Al met al een zeer intensieve zeildag waar wij tevreden op terug kijken, ook goed zaken gedaan voor de klassering. Morgen in Lemmer vol aan de bak om te proberen nog wat plaatsjes omhoog te zeilen.

Kijk voor de volledige uitslag en actuele tussenstand op: www.ifks.nl