Swarte Wief eerste op Stavoren

We zijn er weer! In de tweede IFKS-wedstrijd in het eerste jaar van ’t nieuwe Swarte Wief heeft het schip haar wederom van voren getoond met een eerste plaats!Dat het schip met zwakke windomstandigheden haar mannetje staat was enigszins wel verwacht. Dat wij gelijk om de prijzen konden meedoen zal menigeen hebben verbaasd.  Bij de bovenste ton na een aardige start rondde ’t Swarte Wief deze als derde. Als eerste voer de Verwisseling, gevolgd door de Oant Moarn die er knap bijzat. In het voordewindse rak kon Jaap en bemanning de Oant Moarn voorbijgaan. Hierna begon de strijd met Bas Krom en zijn Verwisseling. Deze strijd duurde voort tot de laatste ton voor de finish. It Swarte Wief liep in maar Bas Krom wist menig aanval te pareren. Ondertussen kwamen de schepen terecht in de drukte van de 10 minuten eerder gestarte B-klasse. Bas Krom koos ervoor om met het zeil aan stuurboord te proberen om voor een flottielje B-schepen te komen. ’t Swarte Wief koos om er achterlangs te gaan. Bas Krom kon echter niet tijdig voor de B-schepen komen bij de ton en moest door het hinderen van deze schepen een strafrondje draaien. Hiermee was het pleit belslecht en kon ’t Swarte Wief naar de finish varen waarbij duels met B-schepen vakkundig werden vermeden.

De eerste overwinning van de Jonge Willem in haar bestaan was hiermee een feit. Bas Krom eindigde als tweede voor het Waldwiif. Winnaar van Hindeloopen, Lucas Bouma kwam niet verder dan een negende plaats.