Voorbeschouwing IFKS 2011

Nog een paar dagen en de bemanning van ’t Swarte Wief zal zich verplaatsen naar Hindeloopen voor het begin van de IFKS. Alvast een vooruitblik.

Een nieuwe stap?

Het Swarte Wief poogt ieder jaar stappen te nemen in het IFKS-klassement. Het eerste jaar werd een twaalfde plaats behaald, het tweede jaar een tiende en vorige jaar werd zij zesde. Of er dit jaar een positieverbetering mogelijk is moet in de IFKS-week, van 13 tot en met 20 augustus, blijken. De stichting hoopt dit jaar de top 5 in te kunnen zeilen.

Concurrentie

De concurrentie heeft dit jaar ook niet stilgezeten en de top acht skûtsjes is zeer aan elkaar gewaagd. Favoriet dit jaar is de Hoop op Welvaart (SN). Zij waren in het voorseizoen zeer sterk en werden vorig jaar kampioen. Ook de Engelina Smeltekop (ES) mag dit jaar weer in de gaten worden gehouden. Deze meervoudige kampioen zal er op gebrand zijn om hun vorig jaar verloren titel te heroveren. Een opmerkelijke opmars die wij dit jaar hebben geconstateerd is die van de Elisabeth (Kikker). Zij deden vorig jaar voor het eerst weer mee, naar jaren lang niet actief te zijn geweest. Zij vaarden een goed voorseizoen. Andere concurrenten dit jaar zijn de Avontuur (SB). de Hoop op Zegen (Klaver) de Trije Doarpen (As) en de Nieuwe Zorg (AA) Alle schepen hierboven zullen strijden om de podiumplaatsen. Naast deze acht schepen zijn er nog tien skûtsjes die deelnemen aan de klasse A-klein (tot een lengte van 17.10). De enige “nieuwkomer” dt jaar is Rudolf Le Poole, deze is na twee jaar afwezigheid weer terug. Het eerste jaar werden door ons diverse duels in de achterhoede uitgevochten met zijn schip.

‘t Swarte Wief als outsider

Tussen al deze concurrentie beschouwt ‘t Swarte Wief zich als outsider. Kansloos voor een podiumplaats is ‘t Swarte Wief allerminst. Iedere tegenstander werd in het voorseizoen of tijdens de IFKS 2010 al eens verslagen. Belangrijk is het om constant te presteren en zo weinig mogelijk fouten te maken.
De voorbereiding

De voorbereiding dit jaar verschilt wezenlijk van voorgaande jaren. Veel trainingsuren zijn ingeruild voor wedstrijduren. ’t Swarte Wief heeft in het voorseizoen meegedaan waar mogelijk. Tijdens de wedstrijden is het schip voornamelijk getrimd, en hebben schipper en adviseurs zich verdiept in wedstrijdtactiek. In de laatste weken voor de IFKS wordt er op het Sneekermeer nog getraind om de puntjes op de I te zetten. Dit alles zal moeten leiden tot een nieuwe stap, een plaats op of dichtbij het podium!