Swarte Wief opent met negende plaats

Vandaag vond de traditionele openingswedstrijd van de IFKS plaats op het IJsselmeer bij Hindeloopen. Op deze storm- en regenachtige dag was het de bemanning van ’t Swarte Wief er alles aangelegen om het kampioenschap goed te openen.

Om 12.00 vond met een windkracht tussen de 3 en 4 de start plaats van de klasse A-klein. Doordat de bemanning druk bezig was met het reven van de zeilen – vanwege de aanhalende wind – liep de start niet geheel vlekkeloos. Desondanks werd er toch nog een knappe veertiende plaats in het deelnemersveld bezet. Bij de bovenste ton werd er al enige schade herstelt door een twaalfde plaats in te nemen. Vervolgens liep de opmars zeer traag. Ook de volgende ronde werd nog geen positieverbetering behaald. Hierna werd toch nog één plaats goedgemaakt waardoor ’t Swarte Wief als elfde de laatste ronde inging. Deze laatste ronde liep het schip ondanks de zware omstandigheden beter dan eerder in de wedstrijd. Door een knappe laatste slag werden er maar liefst twee skûtsjes gepasseerd. Hiermee behaalde ’t Swarte Wief – ondanks de omstandigheden waaronder in het voorseizoen nimmer kon worden getraind – toch nog een negende plaats.

Eenmaal de finishlijn gepasseerd werd de bemanning gefeliciteerd door de aanwezige sponsoren vanaf het volgschip: de Ortolan. Na de wedstrijd werd er nog gezellig nagepraat en kon zowel de bemanning als de sponsoren genieten van een overheerlijke barbeque aangeboden door Keurslagerij Stornebrink Drachten. Morgen wordt er niet gezeild, maandag vindt de tweede wedstrijd plaats op het IJsselmeer bij Stavoren.