Voorbeschouwing IFKS 2010

’t Swarte Wief zal in 2010 voor de derde maal meedoen aan de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen. Dit jaar is er weer heel wat veranderd ten opzichte van vorig jaar.Zo is het skûtsje voorzien van een nieuw grootzeil, nieuwe fokken, een nieuwe mast en giek en nieuwe zwaarden. De bemanning kent als enige wijziging het ontbreken van een externe adviseur. Dit jaar zal de bemanning dus geheel op eigen kracht aan de IFKS meedoen. Met al de verbeteringen aan het schip zijn de verwachtingen natuurlijk hooggespannen. De bemanning wil ieder jaar een stapje omhoog en richt haar ogen dan ook op een positie in de subtop tijdens deze IFKS.

In 2008 behaalden we een knappe twaalfde plaats, een jaar later werden we met het verlengde schip tiende. Dit jaar hopen we deze plaats dus te kunnen verbeteren. Dit jaar is het deelnemersveld echter sterk uitgebreid met daarbij in ieder geval één skûtsje met een succesvolle historie.

 Doop van het “nieuwe” skûtsje Stad Harlingen
Favoriet voor de eindoverwinning is ook dit jaar weer de Engelina Smeltekop van Rinze Herrema. Dit schip werd de laatste 10 jaar maar liefst vijfmaal kampioen werd waaronder in 2008 en 2009. Sietse Broersma die vorig jaar knap tweede werd zal proberen ook nu weer om de prijzen mee te doen, hij werd dit jaar ook al tweede bij Lemmer Ahoy.
Arnold Veenema met de Hoop op Welvaart werd vorig jaar derde in de IFKS. Dit schip is altijd goed voor een plaats in de top vijf en doet ook zeker weer mee om het podium. Een outsider voor de top is het teruggekeerde skûtsje Elisabeth die in het laatste jaar dat ze deelnam, te weten 2005, kampioen werk in de a-klein. De vraag is echter of dit skûtsje gelijk kan meestrijden om de podiumplaatsen. Bij Lemmer Ahoy wisten ze nog geen potten te breken met een zesde plaats.
In de strijd met de Avontuur van Sietse Broersma in 2009
Eelke Boersma van de Hoop op Zegen en onze “buurman” in Grou is ook een gevaarlijke outsider. Tijdens Lemmer Ahoy gooide hij hoge ogen door tijdens de vier wedstrijden iedere keer op het podium te staan, waarbij hij tweemaal op de hoogste trede eindigde.
Zoals al gezegd zullen de kansen voor ’t Swarte Wief op een podium plaats in het eindklassement niet heel groot zijn. De bemanning richt zich op het opdoen van nieuwe ervaringen en richt hun pijlen op de subtop. Varend zonder externe adviseur, hebben de schipper en zijn adviseurs zich gericht op de tactiek. Dit zal voor een deel van belang zijn voor de uitslagen in het klassement. De hoop is natuurlijk om enkele goede daguitslagen neer te zetten om de potentie van onze bemanning en schip te onderschrijven.
Drukte op het volgschip in 2009
De bemanning hoopt op een sportieve IFKS 2010 waarin zij zich wederom kan onderscheiden met aansprekende resultaten.