IFKS 2009, progressie en potentie

Vorig jaar werden we in ons debuutjaar nog 12de, dit jaar 10de. Een verschil van twee plaatsen lijkt op het eerste gezicht niet veel. Toch is het verschil zeer groot.

Vorig jaar hadden we een ervaren adviseur aan boord die zelf schipperde. Jaap was op papier schipper maar werd voor een groot deel door de adviseur begeleid. Dezelfde adviseur, Tsjerk, was ditmaal ook aanwezig op het schip maar in een passieve rol. Hij was ervoor eventuele hulpvragen maar greep zelf alleen in als hij dit zeer nodig achtte. Iets wat niet tot nauwelijks nodig was. We hebben dus het schip dit jaar zelf gezeild. Er werden zeker foutjes gemaakt, door gebrek aan wedstrijdervaring, desondanks wisten we ons toch twee plaatsen te verbeteren in het klassement en kunnen we nu zelfstandig wedstrijd zeilen.

De twee plaatsen die we hebben gewonnen heeft ons schip in een andere deel van het klassement gebracht. Schepen waar we vorig jaar mee duelleerden hebben we grotendeels gemakkelijk achter ons weten te houden. Een skûtsje als de Noarderling, die vorig jaar ons vaak versloeg konen we met gemak achter ons laten en ook in het klassement is het verschil erg groot. We zijn uitgegroeid van een goed schip in het achterveld tot redelijke middenmoters. Veel schepen die boven ons staan hebben wij ook mee geduelleerd. Op de top staat echter geen maat: de Engelina Smeltekop werd wederom kampioen, hier konden wij niet in de buurt komen.

Dat het schip potentie heeft bleek wel in de wedstrijden, de lichtweerfok heeft ons schip deze week erg geholpen. Toch waren wij gedwongen om vaak meer meters te maken dan andere schepen. Dit is vooral te wijten aan ons grootzeil en in kleine maten aan onze achterstand op het gebied van wedstrijdervaring. Desondanks hebben we enkele skûtsjes die al jaren varen verslagen in het klassement of in wedstrijden. Wij halen op het gebied van ervaring snel in. Volgend jaar zullen we een nieuw grootzeil moeten aanschaffen om het schip naar een hoge niveau te tillen. Ook zullen we onze trainingsvormen aanpassen om meer wedstrijdsituaties na te bootsen om meer ervaring te krijgen. En andere ligplaats bij drukker water zal ons hiermee moeten helpen.

’t Swarte Wief heeft dus potentie en dit jaar ook grote progressie geboekt. Dit jaar zullen we met ons “oude tuig” sowieso nog enkele wedstrijden varen. Te zijner tijd volgt hierover meer informatie. Ook zullen er acties ondernomen worden om een nieuw grootzeil te kunnen aanschaffen. Zo kunnen we u volgend jaar hopelijk nog betere prestaties laten zien dan deze voor ons zeer geslaagde IFKS.