Slotakkoord Lemmer

Vrijdag en zaterdag vonden de laatste twee wedstrijden van de IFKS plaats in Lemmer. Voor ons waren dit spannende dagen. De belangrijkste vraag was of we nog een plaats konden stijgen in het algemeen klassement.

Twee schepen stonden slechts enkele punten voor ons. Veel wind stond er vrijdag bij de eerste wedstrijd niet. Wederom plaatsten we onze lichtweerfok. Bij de start probeerden we zo dicht mogelijk langs het startschip te varen. Echter was het hier zo druk dat wij buiten de startlijn werden gedwongen, waardoor we terug moesten. Op dat zelfde moment werd op het startschip uitstel gehesen omdat de wind helemaal was gaan liggen. Dit was voor ons een geluk. Een dikke twintig minuten later was de wind terug en konden we alsnog van start gaan. Echter was hier voor ons de start wederom niet goed te noemen aangezien we het 5 minuten schot hadden aangezien voor een tien minutenschot. Gelukkig konden we toch relatief snel bij de start komen. Bij de eerste ton kwamen we hierdoor achter een groep middenmoters aan welke dusdanig met elkaar in de clinch waren dat over en weer protesten werden ingezet. Wij konden door deze rumoerigheid en duels gemakkelijk binnendoor bij de ton steken en plakten zo al enkele plaatsen. De Hoop & Vertrouwen zat hier ook bij. Dit skûtsje stond samen met de Tiid sil’t leare vlak bij ons in het klassement. Tijdens de volgende ronden wisten we ons goed te handhaven waardoor we op een elfde plaats uitkwamen welke later werd bijgesteld, naar een negende plaats omdat twee skûtsjes werden gediskwalificeerd na protest. De Tiid sil’t leare werd derde waarmee alleen door een wonder we deze nog zouden konden inhalen. De Hoop & Vertrouwen waren we nu voorbij, met een minimum verschil in het klassement.

Lemmer II, zaterdag 8 augustus:

De wedstrijd van zaterdag beloofde voor ons spannend te worden. Zouden we de Hoop & Vertrouwen voorblijven en konden we nu met hardere wind het schip verder naar voren varen? Iedereen was aardig gespannen. Vijf minuten voor de start waren we getuige van een hectische situatie. De Tiid sil’t leare en de Rust naar Arbeid vaarden recht naar elkaar toe en gaven elkaar geen ruimte. De Rust trachtte nog weg te komen maar alles was veel te laat. De Tiid raakt de Rust vol aan stuurboordzijde en beide schepen konden natuurlijk de wedstrijd niet meer aanvangen. Wij maakten ons ondertussen klaavoor de start. Deze verliep erg goed. We hadden onze gewone fok er opgezet waar we vorig jaar ook meevaarden, de wind was eerst een mooie 3. Bij de eerste ton kwamen we uit als zesde. In het voordewindse rak voltrok zich echter een klein drama omdat de fok er voor zorgde dat het schip niet meer goed liep. Het ene na het andere schip voer ons voorbij. Daarom werd de beslissing genomen om de fok te verwisselen met onze lichtweerfok. Hierdoor zeilde de Hoop & Vertouwen ons voorbij. Met de lichtweerfok bleken we echter weer goed te lopen en kwamen we weer in de buurt bij onze concurrent. Uiteindelijk wisten we ze voorbij te steken en met een klein verschil op de finish wisten we ze achter ons te houden. We werd nu negende en in het klassement zijn we uitgekomen op een verdienstelijke tiende plaats.