Debuut ’t Swarte Wief een feit

Vandaag stond de wedstrijd in Stavoren op het schema, door de afgelasting van Hindeloopen zou dit dan eindelijk ons debuut worden. Het was nog spannend of het doorgang kon vinden want vanochtend was er nog weinig wind.

Omstreeks half 11 gingen de B en C-klasse van start en we waren dus hoopvol. Toen wij om 12 uur moesten starten werden we toch weer wat angstig toen het startschip de start uitstelde waarschijnlijk vanwege de lage windsnelheden. De wind nam echter weer iets toe en om ongeveer 12.15 ging het schot dat de start over tien minuten zou plaatsvinden.

Nu werd de bemanning stil en de spanning was te voelen. Het skûtsje werd richting de startlijn gezeild waarbij de positie bij de start niet helemaal gunstig leek aangezien veel skûtsjes zich voor ons bevonden. Gelukkig hadden we een goede wind te pakken en maakten we een mooie snelheid waarmee we na de start op de achtste plaats kwamen te liggen. Helaas bleef de windkracht hangen rond de 2 met soms vlaagjes van 3. Aangezien het duidelijk is dat ons skûtsje het meer moet hebben van hogere windsnelheden werden we al snel door enkele skûtsje ingehaald, waardoor we een 12de plaats innamen in een deelnemersveld van 17. Achter ons voer de Rust naar Arbeid die naar een ogenschijnlijk slechte start bezig was met een inhaalslag. We konden ze nog 1,5 ronde voorblijven totdat ze ons inhaalden. Vervolgens werden we op de hielen gezeten door de Doeke van Martena uit Leeuwarden. Door een prachtige slag naar de finish wisten we deze echter voor te blijven waardoor we een keurige 13de plaats wisten te behalen, niet slecht voor een debuut.

Aardig detail is dat de vorige eigenaar als beste IFKS-resultaat een 12de plaats wist te behalen toen het skûtsje nog Bruine Beer heette. De wedstrijd werd gewonnen door de Engelina Smeltekop, één van de topfavorieten voor de eindoverwinning. Morgen zal er worden gezeild in Heeg. De wind zal morgen misschien toenemen en dus ook onze kansen op een hogere klassering.