Voorbeschouwing IFKS 2008

Alvast even een blik op de komende IFKS week:

Weer

Naar het nu lijkt zal er tijdens de IFKS wisselvallig weer zijn met een redelijke zeilwind: dobberpartijen lijken dus niet op het programma te staan.Onweer zou eventueel de wedstrijden parten kunnen spelen maar de kans hierop is in Fryslân vooralsnog klein.

Kansen

Dat ’t Swarte Wief niet gelijk kampioen wordt zal een ieder wel duidelijk zijn. Ons skûtsje is nou eenmaal niet de snelste en de bemanning doet pas voor het eerst echte wedstrijdervaring op. Meer dan 150 uur trainingsarbeid laat ons echter niet zonder zeilervaring en de groei van de groep in hun zeilvaardigheden is sterk vergeleken met de eerste paar tochten. Zelfverzekerheid, het kennen van grenzen, fanatisme, een goede samenwerking en een zeer ervaren adviseur aan dek moeten het mogelijk maken voor de bemanning om zich in de middenmoot te nestelen en de zwakke resultaten die het onder de naam ‘de Bruine Beer’ behaalde te doen verdwijnen.

Favorieten

Nu de Goede Verwachting haar schipper en bemanning zag vertrekken naar de C-klasse is het maar de vraag of de nieuwe bemanning van de kampioen van 2007 in de klein A wederom het kampioenschap afgetekend kan binnenhalen. Dat het skûtsje snel is staat buiten kijf en het is daarom één van de favorieten om het kampioenschap binnen te halen.

De Engelina Smeltekop werd dit decennium al driemaal kampioen van de IFKS en vorig jaar tweede. Dit succesvolle skûtsje zal dit jaar graag het kampioenschap weer willen binnenhalen en is dan ook één van de topfavorieten

Het skûtsje Avontuur werd vorig jaar vierde in de IFKS en won dit jaar de klassieker Lemmer Ahoy waarbij ze Engelina Smeltekop en de Hoop op Welvaren achter zich lieten alsmede enkele SKS-skûtsjes.

Naast de favorieten zijn er natuurlijk ook enkele gevaarlijke outsiders: dit zijn de Hoop op Welvaart en de Lytse Earnewaldster en misschien ook wel….’t Swarte Wief.